Navštivte Plzeň!

Město Plzeň, zasazené v srdci České republiky, je důkazem bohaté historie, kulturního života a hlubokého spojení se světem piva. Svou podmanivou směsí středověké architektury, současných atrakcí a živé místní scény si Plzeň právem vydobyla reputaci jako destinace, kterou musí cestující, kteří hledají jedinečný evropský zážitek, navštívit.

Historické dědictví:


Historie Plzně sahá více než tisíc let do minulosti a její architektura vypráví příběh o trvalém duchu města. Historické centrum města je strhujícím souborem gotických, renesančních a barokních staveb, které šeptají příběhy minulosti. Dominantou panoramatu je katedrála sv. Bartoloměje, mistrovské dílo gotické architektury, jehož dokončení trvalo téměř dvě století. Návštěvníci mohou prozkoumat jeho spletitý interiér, včetně působivého vysokého oltáře a ohromujících oken z barevného skla.

Místo narození plzeňského piva:


Nejznámějším nárokem Plzně je její role jako rodiště plzeňského ležáku, jednoho z nejoblíbenějších pivních stylů na světě. Pivovar Pilsner Urquell, založený v roce 1842, způsobil revoluci v pivovarnictví uvedením prvního čirého zlatého ležáku. Návštěva pivovaru umožňuje nahlédnout do procesu vaření piva, nahlédnout do historického varného zařízení a samozřejmě možnost ochutnat kultovní pivo Pilsner Urquell přímo z dubových sudů.


Kulturní požitky:


Kromě pivovarnického dědictví nabízí Plzeň živou kulturní scénu. Západočeské muzeum přibližuje historii regionu prostřednictvím rozmanité sbírky umění, artefaktů a interaktivních výstav. Pro příznivce současného umění pořádá kulturní centrum DEPO2015 výstavy, představení a akce v bývalém autobusovém depu přeměněném na kreativní prostor.

Velká synagoga:


Plzeň se pyšní jednou z největších synagog na světě, Velkou synagogou, která je dokladem historické židovské komunity ve městě. Synagoga je úžasným příkladem maurské obrozenecké architektury se složitou výzdobou a jedinečnou směsí stylů.

Akce a festivaly:


Kalendář Plzně je protkán vzrušujícími akcemi a festivaly, které předvádějí živého ducha města. Mezinárodní filmový festival Plzeň přitahuje cinefily z celého světa, zatímco Plzeňský City Fest oslavuje hudbu a kulturu pestrou nabídkou představení. Festival osvobození, který se koná každý květen, připomíná osvobození města od nacistické okupace v roce 1945 průvody, koncerty a historickými rekonstrukcemi.

Gastronomické požitky:


Poznávání plzeňské kulinářské scény je samo o sobě nádherným dobrodružstvím. Středem pozornosti je tradiční česká kuchyně, která nabízí vydatná jídla jako guláš, marinované hovězí a knedlíky. Nezapomeňte také prozkoumat místní hospůdky a restaurace, kde si můžete jídlo spárovat se sklenkou známého plzeňského piva.

Zelená místa:

Plzeň není jen o historii a kultuře – nabízí také dostatek příležitostí k relaxaci ve svých zelených plochách. Borský park je oblíbeným cílem místních obyvatel i návštěvníků a poskytuje klidnou atmosféru pro klidné procházky, pikniky a outdoorové aktivity.


Jednoduchá dostupnost:


Strategická poloha Plzně umožňuje snadnou dostupnost z Prahy, hlavního města České republiky, vlakem, autobusem nebo autem. Cesta trvá necelé dvě hodiny, což z ní dělá ideální jednodenní výlet nebo okouzlující doplněk českého cestovního itineráře.

Závěrem lze říci, že Plzeň je město, které bez námahy spojuje svou bohatou historii s moderním životem. Od svých architektonických skvostů přes pivovarnické dědictví, kulturní slavnosti až po klidné parky, Plzeň nabízí ucelený a podmanivý zážitek pro všechny typy cestovatelů. Ať už jste architektonický nadšenec, milovník piva nebo prostě někdo, kdo hledá neznámý evropský klenot, Plzeň ve vašem srdci a vzpomínkách určitě zanechá nesmazatelnou stopu.

Okolí:

Malebné město Plzeň v České republice se může pochlubit nejen bohatou historií a živou kulturou, ale je také vstupní branou do světa kouzelných hradů a zámků, které jsou posety okolní krajinou. Tyto architektonické zázraky jsou svědectvím o slavné minulosti regionu a nabízejí návštěvníkům pohled do minulé éry přepychu, intrik a pohádkového kouzla. Vydejte se na cestu časem a prozkoumejte některé z nejatraktivnějších hradů a zámků v okolí Plzně.

Zámek Kozel:
Zámek Kozel, který se nachází jen kousek od Plzně, je skutečným klenotem, který čeká na objevení. Toto neogotické mistrovské dílo elegantně vystupuje z krajiny, obklopené malebným anglickým parkem. Interiér zámku je pastvou pro oči, s bohatě zdobenými místnostmi, složitým dřevěným dílem a rozsáhlou sbírkou uměleckých a historických artefaktů. Na zámku Kozel se také konají různé výstavy a kulturní akce, které návštěvníkům umožňují ponořit se do bohatého dědictví regionu.

hrad Rabí:
Hrad Rabí, dramaticky posazený na skalnatém kopci s výhledem na řeku Berounku, je středověká pevnost, která vyzařuje pocit tajemství a majestátnosti. Jeho počátky lze vysledovat až do 12. století a bylo svědkem staletí historie. Prozkoumejte hradní opevnění, věže a sklepení a kochejte se úchvatnými výhledy na okolní krajinu. Hrad Rabí je nejen historickým zázrakem, ale také ztělesněním drsné krásy České republiky.

hrad Klenová:
Trochu dále od Plzně najdete zámek Klenová, komplex, který plynule spojuje středověké a renesanční architektonické prvky. Toto kulturní a umělecké centrum hostí řadu výstav, workshopů a představení, která předvádějí současné umění vedle jeho historického významu. Okouzlující nádvoří hradu, zdobené fasády a úžasné výhledy z něj dělají destinaci, která osloví milovníky historie i milovníky umění.

Zámek Manětín:
Manětínský zámek, vkročení do říše barokní elegance, je skrytý poklad, který čeká na prozkoumání. Tento zámek na pozadí svěžích zahrad se může pochlubit honosnými interiéry zdobenými složitými štukami, freskami a dobovým nábytkem. Jeho klidné okolí z něj dělá ideální místo pro klidné procházky a chvíle tichého rozjímání.

hrad Švihov:
Hrad Švihov, údajně jeden z nejzachovalejších vodních hradů v České republice, představuje unikátní architektonický zázrak. Jeho důmyslné využití systému příkopu a padacího mostu mu dodává na atraktivitě a návštěvníci mohou prozkoumat hradní věže, sály a skrytá zákoutí. Zámecké muzeum nabízí pohledy do jeho historie a také do života a zvyků jeho bývalých obyvatel.

Zámek Nebílovy: Zámek Nebílovy zastrčený v klidné krajině nedaleko Plzně v České republice je dokladem architektonické nádhery a historického významu. Tento okouzlující zámek, často označovaný jako „skrytý klenot“, nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost vrátit se v čase a prozkoumat vytříbenou eleganci minulé éry.

Vydat se na cestu za poznáním těchto hradů a zámků u Plzně je jako vrátit se v čase. Každý z těchto architektonických skvostů nabízí svébytné vyprávění o historii, kultuře a trvalém kouzlu českého venkova. Ať už jste nadšenci do historie, milovníci architektury nebo se prostě jen chcete ponořit do příběhů minulosti, hrady a zámky v okolí Plzně jistě upoutají vaši fantazii a zanechají ve vás krásné vzpomínky.

Naše tipy na výlety v Plzni:

Poznejte výrobu piva a také ho ochutnejte během prohlídky pivovaru “ Pilsner Urquell „. Pokud máte rádi pivo určitě se vám bude líbit také historické pivovarské muzem. Dalším historickým unikátem je “ plzeňské historické podzemí„.